Čo budeme potrebovať:
3/4 šálky zmäknutého masla, 1/4 šálky trstinového cukru, 1 PL mletého zázvoru, 1 PL mletej škorice, ¼ čajovej lyžičky (ČL) mletého muškátového orieška, ¼ ČL mletého klinčeka, 1 ČL najemno nastrúhanej citrónovej kôry (z chemicky neošetreného citróna), ½ ČL najemno nastrúhanej pomarančovej kôry (z chemicky neošetreného pomaranču), ¾ šálky melasy (1 šálka = 250 ml), 1/3 šálky medu, 2 vajcia, 3 až 4 šálky polohrubej múky (pridáme podľa potreby), 1 ČL bezfosfátového prášku na pečenie, troška soli
Maslo spolu s cukrom dôkladne vymiešame a potom do neho zapracujeme koreniny. Melasu s medom dobre zahrejeme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí túto zmes pridáme do masla, dôkladne vymiešame a pridáme aj vajcia, ktoré do zmesi dôkladne vmiešame. Preosiatu múku pridáme do maslovej zmesi spolu s práškom do pečiva a troškou soli. Ak treba, pridáme všetku múku, aby sme získali vláčne cesto, ktoré nemá byť lepivé. Cesto vytvarujeme do gule a zabalíme do potravinárskej fólie. Necháme odpočívať na chladnom mieste cez noc, aby sa s cestom dobre manipulovalo a aby sa aróma korenín rozvinula. Cesto môžeme nechať odložené najviac 3 dni. Cesto vyvaľkáme a povykrajujeme z neho perníčky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme medzi nimi dosť miesta, pretože počas pečenia narastú. Perníčky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme 12 až 15 minút v rúre vyhriatej na 180 ˚C. Hotové perníčky môžeme ešte obliať čokoládovou polevou.
(red)
časopis Dieťa
Foto Shutterstock.com
ZAUJALI VÁS NAŠE ČLÁNKY?
Podporiť nás môžete predplatením časopisu Dieťa tu alebo kúpou časopisu Dieťa vo voľnom predaji.
Zatiaľ bez komentára!
Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok