500 g deň starých žemlí, 500 g mäkkého tvarohu, 450 g višní alebo iného letného ovocia, 250 g pochúťkovej smotany, 250 g jahôd, 2 dl mlieka, 180 g hrubej múky, 100 g rozpusteného masla, 2 vajcia, 50 g nahrubo nasekaných jadier lieskových alebo vlašských orechov, 20 ks piškót, 1 vanilkový cukor, 1 ČL solamylu, práškový cukor na obalenie ovocia, štipka soli, hrubá múka na pomúčenie dosky
Žemle pokrájame na malé kocky, zalejeme ich mliekom a necháme vsiaknuť. Vajcia rozšľaháme, dôkladne premiešame s tvarohom, múkou a štipkou soli. Kúsky žemieľ vyžmýkame rukami a zmiešame s tvarohovou zmesou. Pripravíme cesto, ktoré na doske pomocou hrubej múky rozvaľkáme do tvaru valčeka a z toho nakrájame rovnako veľké kúsky. Vykôstkované višne obaľujeme v práškovom cukre a zabalíme ich do cesta. Vytvarujeme knedličky. V hrnci necháme zovrieť vodu. Solamyl rozmiešame v troške studenej vody a nalejeme ho do vriacej vody (knedličky sa nebudú rozvárať). Ihneď premiešame a do vody vložíme knedličky. Tie varíme podľa veľkosti približne 13 až 14 minút. Uvarené knedličky vyplávajú na povrch. Valčekom na cesto rozdrvíme piškóty, premiešame s vanilkovým cukrom a nasekanými jadrami orechov. Knedličky rozdelíme na porcie, pridáme umyté nakrájané jahody alebo iné ovocie, prelejeme maslom, smotanou a posypeme piškótovou zmesou. Kto chce, môže si knedličky ešte prisladiť práškovým cukrom.
časopis Dieťa
Foto Shutterstock.com
ZAUJALI VÁS NAŠE ČLÁNKY?
Podporiť nás môžete predplatením časopisu Dieťa tu alebo kúpou časopisu Dieťa vo voľnom predaji. K predplatnému Dieťaťa získavate ako darček aj špeciály Dojčiatko & batoľa (ktoré si môžete objednať aj samostatne prostredníctvom distributéra tu ).
Zatiaľ bez komentára!
Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok