200 g čerstvého špenátu, soľ, 75 g staršieho chleba, 3 polievkové lyžice PL mlieka, 50 g tvrdého syra, 1 malá cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 2 PL masla, 1 vajce, čierne mleté čierne korenie, trošku mletého muškátového orieška, 1 PL jadier vlašských orechov, 6 PL zeleninového vývaru
Čerstvé špenátové listy umyjeme, vložíme ich do hrnca, podlejeme vodou a povaríme domäkka. Necháme ich vychladnúť, vytlačíme z nich prebytočnú vodu a nahrubo ich nasekáme. Starší chlieb nakrájame na drobné kocky a zmiešame ho s mliekom. Cesnak aj cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a podusíme domäkka na 1 polievkovej lyžici masla. Pridáme špenát, vajce a rozmixujeme najemno. Syr rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu nahrubo nastrúhame a druhú polovicu nakrájame na malé kocky. Do rozmixovaného špenátu pridáme kocky syra a chleba. Osolíme, okoreníme a dochutíme muškátovým orieškom. Hmotu dobre premiešame. Prikryjeme a necháme asi polhodinu odstáť. Potom z nej vlhkými rukami vytvarujeme 6 väčších knedlí, ktoré vložíme do vriacej osolenej vode. Povaríme ich asi 15 minút pri nízkej teplote. Zatiaľ si nakrájame jadrá vlašských orechov, v panvičke rozpustíme maslo, pridáme zeleninový vývar a zohrejeme ho. Špenátové knedle vyberieme z vody, necháme ich odkvapkať. Na tanieri ich polejeme maslom s vývarom, posypeme orechmi a zvyškom syra.
NÁŠ TIP
Knedle môžeme chutne spestriť, ak do stredu každej vložíme kus syra. Pri varení syr zmäkne a bude príjemným prekvapením pri rozkrojení knedle.
časopis Dieťa
Foto Fotolia.com
ZAUJALI VÁS NAŠE ČLÁNKY?
Podporiť nás môžete predplatením časopisu Dieťa tu alebo kúpou časopisu Dieťa vo voľnom predaji.
Zatiaľ bez komentára!
Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok