1 šálka jadier pekanových orechov (alebo jadier vlašských prechov), 230 g + 1 PL hladkej špaldovej múky, štipka soli, 180 g nakrájaného masla, 5 – 6 PL studenej vody, 4 malé ošúpané a na plátky nakrájané jablká, 2 PL trstinového cukru, ½ PL mletej škorice, 120 g hermelínu nakrájaného na trojuholníky
Rúru rozohrejeme na 180 °C. Polovicu šálky orechov vložíme do kuchynského robota s nožmi tvaru S a rozsekáme ich tak, aby mali štruktúru strúhanky. Pridáme múku a soľ a mixujeme s použitím funkcie pulzovania. Pridáme 120 g studeného, nakrájaného masla. Pulzovaním mixujeme, kým kusy masla nebudú veľké asi ako hrášok. Pridáme studenú vodu a mixujeme, kým sa cesto nespojí. Vymiešané cesto zabalíme do fólie a necháme ho v chladničke odpočívať asi hodinu. Zatiaľ si vo veľkej panvici rozohrejeme zvyšných 60 g masla, pridáme jablká, cukor a mletú škoricu. Dusíme za občasného miešania, kým jablká nezačnú mäknúť. Pridáme zvyšnú lyžicu múky, dobre premiešame a odstavíme z ohňa. Cesto vyvaľkáme na doske do tvaru kruhu hrúbky asi 3 mm. Plát cesta umiestnime na plech na papier na pečenie. Na cesto pokladieme jablkovú zmes asi 8 cm od okraja cesta. Navrch jablkovej zmesi poukladáme trojuholníky hermelínu a povrch posypeme zvyšnými orechmi. Voľné okraje cesta preložíme cez plnku tak, že stred koláča zostane odkrytý a bude vidieť plnku. Pečieme asi 40 až 45 minút.
Foto Shutterstock.com
ZAUJALI VÁS NAŠE ČLÁNKY?
Podporiť nás môžete predplatením časopisu Dieťa tu alebo kúpou časopisu Dieťa vo voľnom predaji. K predplatnému Dieťaťa získavate ako darček aj špeciály Dojčiatko & batoľa (ktoré si môžete objednať aj samostatne prostredníctvom distributéra tu ).
Zatiaľ bez komentára!
Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok