1 veľký broskyňový kompót (v sezóne použijeme čerstvé broskyne), 250 g ricotty, 1 vajce, 1/4 lyžičky (ČL) mletej vanilky, 1 polievková lyžica (PL) citrónovej šťavy, 1 ČL citrónovej kôry, 50 g práškového cukru, 40 g ošúpaných mletých mandlí, 1 PL maizeny, 400 g lístkového cesta, múka na pomúčenie dosky, bielok alebo voda na potretie, práškový cukor na posypanie
Broskyne dáme do sitka a necháme ich dobre odkvapkať. Ricottu rozmiešame s vajcom, citrónovou šťavou, kôrou, maizenou, vanilkou, práškovým cukrom a mletými mandľami. Z lístkového cesta odkrojíme tretinu a odložíme ju bokom. Zvyšok cesta rozváľame na pruh, položíme na plech vyložený papierom na pečenie, asi 1 cm okraja cesta potrieme vodou alebo bielkom, prehneme a vytvoríme nízky okraj. Potrieme ochutenou ricottou a pokryjeme broskyňami. Zvyšok cesta rozvaľkáme na pruh, prejdeme po ňom valčekom na cesto, ktorý vytvára z cesta mriežku, položíme cez broskyne a okraje zasunieme pod spodný diel. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C, po 10 minútach znížime teplotu na 180 °C a upečieme dozlatista. Hotový múčnik posypeme práškovým cukrom.
časopis Dieťa
Foto Profimedia.sk
ZAUJALI VÁS NAŠE ČLÁNKY?
Podporiť nás môžete predplatením časopisu Dieťa tu alebo kúpou časopisu Dieťa vo voľnom predaji. K predplatnému Dieťaťa získavate ako darček aj špeciály Dojčiatko & batoľa (ktoré si môžete objednať aj samostatne prostredníctvom distributéra tu ).
Zatiaľ bez komentára!
Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok