Hummus je pasta z cícera a tahini (pasta zo sezamových semienok).
Existuje veľa rôznych variácií na prípravu tejto dobroty. Jedna z našich obľúbených je táto verzia bez tahini a s avokádom, ktorá sa volá aj guaca-hummus.
ČO BUDEME POTREBOVAŤ
1 – 2 šálky vareného cíceru (cícer na noc namočíme a na druhý deň uvaríme domäkka, môžeme použiť sterilizovaný cícer z plechovky alebo z pohára), ½ veľkého alebo jedno malé (tzv. Haas avokádo – s čiernou zvráskavenou kôrou), šťava z ½ citróna, 1 strúčik cesnaku
Na dochutenie: soľ, čierne mleté korenie, lahôdkové droždie, čili paprička pokrájaná nadrobno (ak by chcel niekto pikantnú verziu), sušené paradajky (netreba ich nevyhnutne, iba ak by chcel niekto paradajkovú verziu – sušené paradajky namočte a nakrájajte na drobno), koriandrová vňať (viem, že ju na Slovensku ťažko dostať, takže ju môžete vynechať, prípadne použiť najemno nasekanú pažítku)
Do mixéra vložíme uvarený a vychladený cícer, avokádo (dužinu), cesnak a citrónovú šťavu. Mixujeme, až kým neostane hmota krémová. Hummus dochutíme, prípadne pridáme papričky, paradajky alebo koriandrovú vňať. U nás ho jeme najradšej s tyčinkami z čerstvej zeleniny (mrkva, zelerové stonky, uhorka, cuketa, paprika…).
Zuzana Pinilla
Foto autorka
Dieťa 5/2015
Blog autorky s receptami www.masalladelgluten.com
Zatiaľ bez komentára!
Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok