Na 4 porcie budeme potrebovať:
4 polievkové lyžice (PL) olivového oleja, 1,80 kg tekvice hokkaido, 1 cibuľa, 4 veľké strúčiky cesnaku, ½ čajovej lyžičky (ČL) soli, ½ ČL mletej škorice, ½ ČL mletého muškátového orieška, 1/8 ČL podrvených klinčekov, mleté čierne korenie, 1 liter zeleninového vývaru (alebo zeleninového bio bujónu bez glutamanu sodného), ½ šálky kokosového mlieka alebo smotany, 2 PL javorového sirupu alebo medu, ¼ šálky tekvicových semienok
Rúru vyhrejeme na 220 ˚C. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Tekvicu rozkrojíme na polovicu a odstránime semienka. Neošúpanú tekvicu nakrájame na kusy, ktoré potrieme lyžicou olivového oleja a poukladáme reznou stranou dole na plech na pečenie. Pečieme 35 minút alebo dlhšie, kým nie je tekvica mäkká. Po upečení necháme tekvicu mierne vychladnúť. V hrnci rozohrejeme zvyšné 3 lyžice oleja a pridáme doň nakrájanú cibuľu, pretlačené strúčiky cesnaku a soľ. Podusíme do sklovita. Pridáme upečenú tekvicu, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky, trošku čierneho mletého korenia a zalejeme vývarom. Privedieme do varu a varíme na miernom ohni asi 15 minút. Kým sa polievka varí, na suchej panvici osmažíme tekvicové semienka tak, aby boli pekne opečené, ale nie spálené. Po osmažení ich dáme do misky. Polievku po odstavení dochutíme kokosovým mliekom alebo smotanou a javorovým sirupom. Polievku vložíme po častiach do nádoby mixéra a poriadne ju rozmixujeme do hladka. Ak je to potrebné, ešte ju prichutíme. Polievku servírujeme posypanú osmaženými tekvicovými semienkami.
rubrika Receptár, časopis Dieťa
Foto Shutterstock.com
Hľadáte vhodný darček pod vianočný stromček? Podarujte Dieťa.
Predplatné môžete objednať tu
Zatiaľ bez komentára!
Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok