Keď si chcete dopriať nejakú delikatesnú, chrumkavú maškrtu, dajte si makadamiové orechy. Sú síce drahé, ale cenu vyváži luxusná maslová chuť a zaujímavá konzistencia.
Makadamiové orechy tvarom pripomínajú naše lieskovce, príbuzné sú však skôr s gaštanmi. Olejnaté jadro chráni tvrdá škrupina, s ktorou si bežný luskáčik na orechy neporadí. Makadamiové orechy do obchodov dodávajú očistené, pražené, solené aj nesolené, korenené, v rôznych polevách a dokonca aj údené. Sú plodmi odolných stromov pochádzajúcich z Austrálie a v minulosti boli dôležitou súčasťou stravy miestnych domorodcov. Nazývajú ich tiež puma orechmi, prípadne queenslandskými orechmi. Okrem Austrálie, ktorá od začiatku 19. storočia patrí medzi najväčších pestovateľov a neskôr sa stala hlavným dodávateľom makadamiových orechov na svetový trh, sa medzi aktívnych plantážnikov zaradili hospodári z Havajských ostrovov – prvé rastliny a semená sem doviezli začiatkom 20. storočia. Dnes tieto stromy, ktoré dorastajú do výšky 10 a viac metrov, pestujú aj v iných častiach sveta.
Tvrdohlavý Macadam
Zaujímavý je osud muža, po ktorom makadamie dostali meno. Vedec John Macadam bol pôvodom Škót, vyštudoval chémiu a prírodné vedy. V dospelosti sa presťahoval a pôsobil v Melbourne na miestnej univerzite, kde viedol prednášky pre študentov lekárskej fakulty. Tento dlhovlasý, ryšavý a bradatý muž vzbudzoval pozornosť všade, kam vkročil. Bol rozhľadený, vzdelaný, vedel zaujať a ako výrečný lektor a vynikajúci chemik si prirodzenou cestou získal obdiv študentov aj spolupracovníkov. Svoje znalosti uplatňoval v oblasti potravín, okrem iného písal lekárske články o ich škodlivých a pozitívnych vlastnostiach.
Jeho súkromný život kruto poznačila tragédia, pri ktorej prišiel o manželku. Podozrenie, že ju otrávili, chcel obhájiť na pojednávaní, ktoré sa konalo na Novom Zélande. Počas cesty sa však na mori strhla búrka a John Macadam si pri nešťastnom páde zlomil rebrá. Napriek tomu, že sa k zraneniu pridružil zápal pľúc a lekár mu vyslovene zakázal cestovať, neposlúchol a vydal sa na ďalšie súdne pojednávanie. Na svoju tvrdohlavosť doplatil, jeho zdravotný stav sa náhle prudko zhoršil a nadaný vedec zomrel na palube lode. S návrhom, aby na Johnovu počesť vedci pomenovali odolné plody makadamie, prišiel jeho dlhoročný priateľ austrálsky botanik Ferdinand von Mueller.
Božská mana pre mozog
Makadamiové orechy sú predovšetkým hodnotným zdrojom kvalitných tukov, ktoré pomáhajú znižovať hodnoty cholesterolu. Obsahujú antioxidanty, ktoré udržujú v kondícii srdce, chránia pred nádorovými ochoreniami, poškodením buniek a spomaľujú starnutie. Orechy sú tiež zdrojom draslíka, selénu, fosforu, vápnika, železa, vitamínu E. Prispievajú k spevneniu kostí a zubov, pozitívne ovplyvňujú nervovú sústavu. Sú hotovým balzamom a zdrojom energie pre mozog, zlepšujú schopnosť sústrediť sa, posilňujú centrum pamäti. Obsahujú síce veľa tuku a zvyšujú dennú kalorickú bilanciu, svojimi účinkami však zároveň pomáhajú telu vyrovnať sa s inými tukmi a pri pravidelnom pohybe prispievajú k ich rýchlejšiemu spaľovaniu. Tento mechanizmus bráni hromadeniu škodlivého tuku v kritických partiách, napríklad v oblasti brucha a v okolí dôležitých vnútorných orgánov, napríklad srdca.
Makadamiový olej chráni nielen zdravie, ale stará sa aj o krásnu pokožku, preto ho pridávajú do kozmetických výrobkov. Pomáha obnovovať bunky, zjemňuje pleť, zmierňuje začervenanie, chráni pred zápalom a upokojuje. Dobre sa vstrebáva a preniká do hlbších vrstiev kože. Má tiež liečivé účinky, pomáha predchádzať vzniku strií, zmierňuje povrch jaziev. Vďaka antibakteriálnym účinkom sú výťažky z týchto orechov vhodné do prípravkov urýchľujúcich hojenie rán. Olej je známy tiež pre svoje ochranné účinky proti škodlivým zložkám slnečného žiarenia. Obsahuje kyselinu palmitovú, ktorá pomáha pri hydratácii a ošetruje spálenú či popálenú pokožku. Makadamiový olej je vhodnou rastlinnou alternatívou živočíšneho norkového tuku, ktorý je určený na ošetrenie problematickej pleti a pre alergikov.
Izbová rastlina
Odolným a stále zeleným makadamiam s úzkymi dekoratívnymi listami sa darí aj v našich podmienkach, ale pretože neznášajú mrazy, na zimu ich treba premiestniť do tepla. Bežne však vydržia teploty okolo 0 °C. Rastliny sú odolné voči suchu a teplu, čo z nich robí nenáročných bytových spoločníkov. Na čerstvý vzduch a slnko ich môžete vyniesť približne v polovici mája a vydržia tam až do prvých jesenných mrazíkov. Naočkované rastliny vás dokonca obdarujú úrodou, rodiť začínajú približne ako trojročné.
Makadamiové orechy si môžete vychutnať na slaný či sladký spôsob. V kuchyni ich využijete pri príprave dezertov a múčnikov, ale aj ako prílohy k hlavnému jedlu (napríklad miesto zemiakov pripravte kašu z batátov a makadamiových orechov). Môžu byť náhradou klasických vlašských orechov pri príprave vanilkových rožtekov, môžete ich pridať do mliečneho koktailu alebo tvarohového krému. Keď ich rozmixujete a zmiešate s kakaovým práškom a medom, získate kvalitnú sladkú nátierku na pečivo. Opražené plody sú výborným doplnkom müsli. Posekané sa hodia ako posýpka na zákusky, ale aj na rôzne pripravené mäsové, zeleninové a syrové jedlá.
Pri príprave jedla dávajte pozor na jediné: aby vám v kuchyni neasistoval psík, makadamiové orechy sú totiž pre neho jedovaté. Už niekoľko jadierok môže spôsobiť ťažkú otravu, ktorá sa prejavuje vracaním, kŕčmi, slabosťou.
Keď dobrota škodí
Ak sa chcete vyhnúť sklamaniu, nekupujte zažltnuté a rozmrvené orechy, môžu byť zatuchnuté. Citlivejším ľuďom dokonca môžu spôsobiť žalúdočné problémy. Keď ich nezjete na posedenie, zvyšok vrecúška presypte do uzatvárateľnej nádoby a vložte do chladničky. Neskladujte ich pridlho, pretože strácajú na kvalite. Problémom môžu byť aj alergické reakcie v podobe opuchu perí, svrbenia v hrdle a na jazyku, prípadne vážnejších prejavov. Buďte opatrní najmä vtedy, keď vám podobné ťažkosti spôsobujú napríklad vlašské orechy.
Daša Čejková
Foto Shutterstock.com
ZAUJALI VÁS NAŠE ČLÁNKY?
Podporiť nás môžete predplatením časopisu Dieťa tu alebo kúpou časopisu Dieťa vo voľnom predaji. K predplatnému Dieťaťa získavate ako darček aj špeciál Dojčiatko & batoľa (ktoré si môžete objednať aj samostatne prostredníctvom distributéra tu ).
Zatiaľ bez komentára!
Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok