Budeme potrebovať:
asi 700 g sliviek, 100 g mletého maku, 200 g hladkej múky, ¼ bezfosfátového prášku do pečiva (dostať v predajniach so zdravou výživou), 3 vajcia, 180 g práškového cukru, 100 g masla, 200 ml mlieka,
tuk na vymazanie a hrubá múka na vysypanie plechu
Na mrveničku: 70 g hrubej múky, 50 g práškového cukru, 40 g masla
Mak nasypeme do polovice horúceho mlieka a za stáleho miešania 2 minúty varíme, potom ho necháme vychladnúť. Hrubú múku, práškový cukor a maslo premiešame a mrveničku uložíme do chladu. Zmäknuté maslo vymiešame s polovicou dávky cukru a postupne zašľaháme žĺtka. Do žĺtkovej peny vmiešame vlažný mak, zvyšok mlieka a múku preosiatu s práškom do pečiva. Z bielok a druhej polovice cukru ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta. Cesto rozotrieme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajom (alebo pekáč), na povrch nahusto naukladáme polovice sliviek a posypeme mrveničkou. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a koláč upečieme doružova. Necháme ho vychladnúť a nakrájame na rezy.
Dobrú chuť!
(red)
Magazín Dieťa
Foto Profimedia
Viac chutných receptov: https://www.dieta.sk/kategoria/clanky/vyziva/receptar/
ZAUJALI VÁS NAŠE ČLÁNKY?
Podporiť nás môžete predplatením časopisu Dieťa tu alebo kúpou časopisu Dieťa vo voľnom predaji.
Zatiaľ bez komentára!
Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok