Keď sa povie tuk, väčšina ľudí si predstaví niečo škodlivé, čo zanáša cievy a z čoho sa navyše ešte aj priberá. Určité množstvo tuku však naše telo potrebuje.
Akurát si treba vedieť vybrať ten správny typ.
Vo všeobecnosti platí, že z tukov, ktoré používame každý deň, mali by sme uprednostňovať rastlinné druhy. Okrem klasických olejov, ako je repkový, slnečnicový či olivový, mali by sme si dopriať aj iné, špecifické. Z bohatej škály vyberáme ten, ktorý sa pripravuje z tekvicových semienok.
Pôvodným domovom tekvíc je Amerika, až po objavení tohto kontinentu sa tieto rastliny dostali na lodiach moreplavcov do Európy a potom aj do Ázie. Netrvalo dlho a ľudia prišli na to, že jedlá a chutná je nielen dužina, ale aj semená, najmä keď sa najskôr vysušia a trošku opražia. Lahôdka však neunikla ani pozornosti liečiteľov, ktorí ju odporúčali najmä pri vyháňaní parazitov z tela. Táto pozitívna vlastnosť sa semienkam priznáva dodnes. A vyhnať dokážu vraj aj pásomnicu. Rovnaký antiparazitárny účinok má olej zo semienok.
Olej z tekvicových semienok sa pripravuje klasickým lisovaním za studena, čiže spôsobom, ktorý patrí k najstarším a zároveň najšetrnejším, takže v oleji sa zachová maximálne množstvo účinných látok. Pred samotným procesom sa tekvicové semienka najskôr posekajú, mierne opražia a s lisovaním sa môže začať. Olej je relatívne drahou záležitosťou, jeho cena je však priamo úmerná množstvu základnej suroviny, prácnosti jej spracovania a šetrnému spôsobu výroby.
ZO ŠPAJZE DO LEKÁRNE
Tekvicový olej si získal pozornosť a obľubu v domácnostiach už počas 18. storočia. Gazdiné ho spočiatku používali najmä v kuchyni. Až po príkaze Márie Terézie, ktorá rozhodla, že olej by mali vyrábať a predávať lekárnici, stal sa z neho aj kozmetický prostriedok. Používali ho ako kúru pri vypadávaní vlasov a natierali ním zhrubnutú pokožku. Keď si o niekoľko desaťročí tieto ľudové rady vzali pod drobnohľad vedci a podrobili tekvicový olej dôkladnej analýze, vznikli štúdie, ktoré tieto jeho účinky potvrdzujú. Akurát sa v nich nepíše nič o nanášaní oleja priamo na vlasy, ale o tom, že by sa mal aplikovať vnútorne. Nachádza sa v ňom totiž skupina látok schopných regenerovať vlasové folikuly. Vďaka rovnakým látkam je tekvicový olej prospešný aj pre prostatu, ktorú chráni pred zväčšením. Spomenúť treba aj antioxidanty, na ktoré je bohatý, takže má protirakovinové účinky.
ZELENÁ BREČKA
Mnoho ľudí zarazí farba a špecifická chuť i pach tekvicového oleja. Preto sa nedajte odradiť jeho tmavozelenou farbou, ktorá v protisvetle prebleskuje do tmavočervena. Podľa gurmánov treba v oleji hľadať chuťové stopy, ktoré pripomínajú vlašské orechy. Všetko je vecou zvyku, pokiaľ ste teda konzervatívnejší, na začiatok olej nejedzte samotný, napriek odporúčaniam, že takto sa rýchlejšie prejavia jeho liečivé účinky.
Z tekvicového oleja si môžete pripraviť napríklad pesto, túto prílohu na cestoviny získate vymixovaním trošky olivového a tekvicového oleja, tekvicových a píniových semiačok a talianskeho parmezánu. Tekvicovým olejom môžete pokvapkať zeleninový šalát či spestriť šalát z kuracieho mäsa. Výborne chutí i s chuťovo neutrálnou mozzarelou. Keď si zvyknete na jeho chuť, môžete si pripraviť chutné raňajky – olej nalejte do misky, dochuťte bylinkami a namáčajte doň kúsky pečiva alebo chleba. Takto môžete nahradiť bežne používané rastlinné nátierky.
OLEJOVÉ TERAPIE
V rámci liečebnej terapie by ste mali užívať za lyžičku tekvicového oleja raz až trikrát denne. Pozor však na ďalšie tuky v strave, inak vás znechutí rapídne priberanie. Tekvicový olej je výbornou formou prevencie pred parazitmi. Tých nás nezbavila ani moderná doba či pokrok v medicíne a neraz ani netušíme, akých nájomníkov v sebe živíme. Na prítomnosť takýchto živlov nás môže upozorniť nevysvetliteľná únava a strata energie.
Tekvicový olej však prospieva aj zdravým ľuďom. Obsahuje množstvo biologicky aktívnych látok. Zo semienok doň prechádzajú vitamíny B, K, A, E a minerály ako vápnik, horčík a podobne. Obsahuje karotenoidy a chlorofyl. Veľmi sa cení pre obsah zinku, vďaka čomu je z oleja vynikajúci prostriedok na udržanie zdravej pokožky, vlasov a nechtov, ale aj imunity. Okrem toho nám poskytne dostatok esenciálnych nenasýtených mastných kyselín omega-3 a omega-6. Práve toto z neho robí ochrancu ciev a srdca – bráni totiž vstrebávaniu cholesterolu, ktorý za týchto okolností nemôže začať svoju záškodnícku činnosť. Vedecké štúdie zároveň potvrdili, že tekvicový olej svojimi účinnými látkami tlmí zápalové procesy a prospieva našim kĺbom, takže sa odporúča pri artritíde. Dokonca jeho účinky sú porovnateľné s účinkami niektorých chemicky vyrábaných liečiv užívaných pri tomto ochorení. Prospešným pomocníkom môže byť aj pre tých, ktorí trpia syndrómom dráždivého čreva.
KÝM PÔJDETE NA NÁKUPY
Tekvicový olej nekupujte do zásoby. Hoci pri správnom uskladnení nehrozí, že by v krátkom čase podľahol skaze a znehodnotila sa jeho chuť, mali by ste ho však spotrebovať do troch mesiacov po otvorení. Uskladňujte ho v tmavej fľaši, na tmavom a suchom mieste, najlepšie v chladničke.
Daša Čejková
Dieťa
Foto Shutterstock
Zatiaľ bez komentára!
Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok