Zopár receptov na inšpiráciu | Dieťa.sk - Váš sprievodca svetom tehotenstva a rodičovstva

Zopár receptov na inšpiráciu

Zopár receptov na inšpiráciu

Odkedy sa narodili moji dvaja synovia, začala som viac dbať na stravu.

Inšpirujem sa kamarátkami, ale keďže náš starší syn nemá rád experimenty, musím si niektoré recepty trošku upraviť. Dúfam, že sa vám budú páčiť a ochutnáte aj vy. Recepty sú vhodné približne od 1 roka, ale s menšími úpravami sa dajú vyskúšať aj skôr.

CÍCEROVÁ KRÉMOVÁ POLIEVKA

cca 300 g cíceru, 2 zemiaky, 2 mrkvy, 1 bobkový list, 3 – 4 bobuľky čierneho korenia, soľ, 250 ml smotany na šľahanie

 

Cícer poriadne aspoň 3 – 4x premyjeme a dáme do tlakového hrnca do asi 1,5 l vody variť spolu s bobkovým listom a čiernym korením. Po cca pol hodine varenia pridáme nakrájané zemiaky a mrkvu, osolíme a uvaríme do mäkka. Z hrnca vyberieme bobkový list a čierne korenie, na tanier si odložíme 1 až 2 naberačky cíceru a zvyšok polievky rozmixujeme ponorným mixérom. Pre staršie deti a dospelých môžeme pridať smotanu, prípadne hustotu polievky upraviť mliekom alebo vodou (vývarom). Polievku podávame s chlebom alebo pečivom, ktorý sme nasucho opiekli na panvici.

Ak tlakový hrniec nemáme, premytý cícer necháme cez noc namočený vo vode, a ráno znovu premyjeme. Následne postupujeme podľa receptu.

 

PARADAJKOVÁ POLIEVKA SO SMOTANOU

1l paradajkového pretlaku, 200 – 250 ml smotany na šľahanie, 1 menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 zemiaky, 1 mrkva, za hrsť mrazenej kukurice, bobkový list, soľ, hnedý cukor

 

Cibuľu nakrájame na drobno, cesnak na plátky a orestujeme na oleji. Pridáme nakrájané zemiaky a mrkvu, ešte krátko orestujeme a zalejeme menším množstvom vody. Uvaríme cca 10 minút do mäkka. Do uvarenej zeleniny nalejeme paradajkový pretlak, pridáme bobkový list, podľa chuti osolíme prípadne pridáme cukor. Povaríme pár minút. Do polievky pridáme mrazenú kukuricu, znovu povaríme cca 2 minúty. Nakoniec pridáme smotanu a necháme prejsť varom. Takto pripravená polievka má jemne syrovú chuť. Polievku môžeme na tanieri posypať strúhaným syrom, prípadne podávať s opečeným chlebom.

 

ZELENINOVÉ FAŠÍRKY

zelenina – mrkva, karfiol, hrášok, brokolica, kaleráb, naklíčené fazuľky mungo, jarná cibuľka, 1 vajíčko, ovsené vločky, kukuričná múka alebo strúhanka, tvrdý syr, soľ podľa chuti

 

Karfiol a brokolicu rozoberieme na ružičky, uvaríme do polomäkka a necháme odkvapkať. Do misy nastrúhame mrkvu a kaleráb, pridáme kúsky brokolice a karfiolu, klíčky, hrášok, na drobno nakrájanú cibuľku (tú môžeme aj opiecť na panvici) a premiešame. Do zmesi pridáme vajíčko, múku alebo strúhanku, ovsené vločky, podľa chuti osolíme. Môžeme pridať aj nahrubo nastrúhaný tvrdý syr. Hustotu zmesi upravíme pridaním múky, zmes nemá byť príliš riedka. Zo zmesi vytvarujeme menšie, cca 1cm hrubé fašírky, ktoré opekáme na oleji do zlatista (pozn. red.: alebo ich upečieme vo vopred vyhriatej rúre na plechu vyloženom papierom na pečenie). Pre staršie deti môžme fašírky obaliť v klasickom trojobale – múka, vajíčko a strúhanka, alebo len v strúhanke. Ja som ich obalila v slnečnicových semienkach a sezame. Podávame s varenými zemiakmi.

 

BANÁNOVÉ MUFFINY

2 šálky (1 šálka = 3 dcl) múky (kombinujem bielu hladkú a špaldovú celozrnnú), 1 šálka hnedého cukru (prípadne menej – podľa sladkosti banánov), 1 vanilkový (nie vanilínový) cukor, 1 bezfosfátový prášok do pečiva (kupujem v drogérii alebo biopotravinách), 3/4 šálky mlieka, 1/2 šálky oleja, 1 vajíčko, 2 mäkšie banány, 2 lyžice kakaa, cca 50 g kvalitnej horkej čokolády

 

V mise zmiešame múku, cukor a prášok do pečiva, pridáme vajíčko, olej a mlieko. Dobre premiešame, pridáme roztlačené banány. Pre staršie deti môžeme pridať čokoládu nakrájanú na kúsky a časť cesta zafarbiť kakaom. Hustotu kakaového cesta môžeme upraviť – pridaním múky alebo mlieka. Plníme do papierových košíčkov a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút.

 

Dobrú chuť prajú

Katka, synovia Adam (4,5 r) a Marek (1 rok) z Bratislavy

Dieťa 11/2013

 

O autorovi

Podobné články

0 komentárov

Zatiaľ bez komentára!

Môžete byť prvý, kto komentuje tento článok